Wandelen

De Dordogne bevat meer dan 780 km aan grote routepaden (GR). Hieronder vallen de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella die in Vézelay begint en de GR36 die langs de prehistorische vindplaatsen bij de vallei van de Vézère loopt en van Rocamadour naar Santiago, deze loopt via Domme langs Château des Millandes. Daarnaast is er in dit departement ook 4.000 km aan kortere (rond-) wandelingen uitgezet. l

Vanuit vele dorpen zijn vanaf “Le Bourg” (het centrum van een dorp, dorpsplein) verschillende wandelroutes uitgezet over verschillende afstanden (Petites Randonnées of Circuits). Deze lopen door bossen, open velden, over heuvels en door dalen en bij de langere wandelroutes naar de aangrenzende dorpen waar eventueel weer een andere route kan worden opgepakt. Iedere route vanaf Le Bourg is zodanig uitgezet dat men altijd op het beginpunt terug komt. De routes zijn vrij te belopen, zonder inschrijving of melding vooraf. Aan het begin/eindpunt staat meestal een grote kaart waarop de verschillende routes staan afgebeeld.
Dit betekent dat er in de Dordogne wandeltochten te over zijn. Het voordeel is ook dat je als vakantieganger elkaar niet in de weg loopt op die ene tocht die iedereen loopt en kom je zo nu en dan toch wel iemand tegen.
Deze wandelroutes variëren van “très facile” ( heel gemakkelijk) – minder dan twee uur lopen over goede wegen en paden – via “facile” (makkelijk) en “moyen” (gemiddeld) tot “difficile” (moeilijk)- meer dan 4 uur lopen en bestemd voor de meer ervaren en sportieve wandelaar, de afstanden zijn tussen de 5 en 15 km.
In vrijwel ieder VVV-kantoor kunt u beschrijvingen vinden van de lokale wandeltochten. Meestal is de route eenvoudig te volgen omdat men markeringen heeft geplaatst, in een enkel geval moet u meer op de omschrijving afgaan.  In veel gevallen zijn de routes ook geschikt voor VTT (mountain bikes); over het algemeen wordt dit in de beschrijvingen aangegeven. In huis zijn 3 kaarten aanwezig met in totaal 75 routes binnen een straal van 7 km. Hieronder een voorbeeld hoe deze kaarten er uit zien.