Périgord is een landstreek in Frankrijk, evenals de hoofdstad Périgueux vernoemd naar de Gallische volksstam de Petrocorii. Tot de Franse Revolutie was het een graafschap binnen de toenmalige provincie Guyenne-Gascogne. Bij de bestuurlijke herindeling na de Revolutie werd het een departement en veranderde de naam conform de regel, zoals elk departement in Frankrijk, in die van de voornaamste rivier die door de streek loopt: de Dordogne. Het departement Dordogne behoort tot de regio Aquitanië. Périgord staat van oudsher bekend als belangrijkste vindplaats van truffels in Frankrijk en om de ganzenteelt. De toevoeging “à la Périgourdine” (op de wijze van Périgord) betekent dan ook dat een gerecht truffel en ganzenlever als garnituur heeft.

 

Périgord bestaat uit vier gebieden tw:

Périgord Blanc, Wit-Périgord

Périgord Noir, Zwart-Périgord

Périgord Pourpre, Paars-Périgord

Périgord Vert, Groen-Périgord

 

De Périgord Blanc bevindt zich in het centrum van de Dordogne. Dit is het land van kalksteenplateau dat het zijn naam gaf. Hier ligt ook de hoofdstad van de Périgord en de prefectuur van de Dordogne, Périgueux.

 

De Périgord Vert  werd zo genoemd door Jules Verne vanwege zijn groene heuvels. Het groen slaat op het feit dat in dit deel van Périgord de meeste regen valt, en het landschap dus groener is.

 

Het ligt in het noorden van het departement Dordogne. De belangrijkste steden zijn Nontron, Riberac en Brantôme

De Périgord Purple  Het paars slaat op de druivenbladeren van de wijnstreek rondom Bergerac, die in het najaar rood-paars verkleuren. Het ligt in het zuiden van het departement Dordogne, het wordt doorkruist door de Dordogne, de hoofdstad is Bergerac.

Périgord Noir  Dit is het gebied waar het vakantiehuis ligt. Het beroemdste en meest toeristische gebied ligt in het zuid-oosten van het departement Dordogne, rond de grote valleien van de Dordogne en de Vézère.

De naam “Périgord Noir” Het zwart slaat op het donkere bladerdak van de uitgebreide eikenbossen en de truffels die daar gevonden worden.

Dit is de oudste appellatie. De hoofdstad van de Périgord Noir is Sarlat-la-Caneda.